Gotowanie szparagów:
Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one właśnie wąskie, wysokie i z sitkiem w środku dla łatwiejszego wyciągnięcia szparagów z wody. Nie są one jednak niezbędne. Wystarczy zwykły garnek, ale ważne jest, aby nie był aluminiowy. W ostateczności można również ugotować szparagi na leżąco.Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła.Gdy gotujemy szparagi na stojąco, najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu. (Jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.
Odgrzewanie szparagów:
Szparagi można odgrzać na parze, w garnku z gorącą wodą z dodatkiem łyżeczki masła lub podsmażyć na patelni.
TARTA BRUKSELKOWA
na kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 małe jajko
pół łyżeczki soli
na nadzienie:
2 garście brukselki, pokrojonej w połówki
2 jajka
1 opakowanie śmietany 12% lub 18%
1 mała cebula, pokrojoną w piórka
opcjonalnie: 4 suszone pomidory w oleju,
odsączone i pokrojone w paski
sól i pieprz
oliwa/olej do duszenia brukselki
Najpierw robię kruche ciasto: masło kroję w
kostkę, następnie siekam z resztą składników. Gdy będzie miało konsystencję
bułki tartej, szybko zagniata ciasto i formuję je w kulę. Wkładam do lodówki na
pół godziny.
W tym czasie
przygotowuję farsz: na 2 łyżki oliwy
wrzucam brukselkę, solę ją i podsmażam chwilę, a następnie podlewam
warzywo 2-3
łyżkami wody i duszę aż nieco zmięknie (ok. 10 minut, nie może się
rozgotować). W misce mieszam jajka, śmietanę, pokrojone pomidory.
Solę i pieprzę masę.
Formę do tarty wyklejam kruchym ciastem,
które nakłuwam widelcem i podpiekam w 190 st. C. przez 15 minut. Na podpieczony
spód wykładam brukselkę, pokrojoną cebulę i zalewam masą śmietanowo-jajeczną.
Tartę piekę w 180 st. C. przez 30-40
minut, aż nadzienie się zetnie, a brzegi nieco zarumienią. Podaję lekko
schłodzoną.
Quinoa z pieczonymi warzywami
Składniki (na jedną porcję):
*100 g quinoi (komosy ryżowej)*pół cukinii
*2 plastry bakłażana
*1/2 cebuli
*kilka małych pomidorków
*garść pestek dyni
*oliwa
*sól, pieprz, ulubiony zestaw przypraw do smaku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Quinoę dobrze wypłukać w zimnej wodzie (kilka razy, aż woda będzie całkiem czysta), odsączyć i ugotować w mniej więcej podwójnej ilości wody przez ok. 15 minut (gdy quinoa jest ugotowana widzimy coś a'la spiralę na zewnątrz). Jeśli wody było za dużo , quinoę odsączyć na sitku.
Warzywa pokroić na podobnej wielkości kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa prócz pomidorów ułożyć równomiernie na blasze, skropić oliwą, posolić i piec około 15-20 minut. Po około 10 minutach dorzucić pokrojone pomidorki. Warzywa powinny się zrumienić i odpowiednio zmięknąć.
Upieczone warzywa wymieszać z quinoa, posypać pestkami dyni, doprawić do smaku. Wymieszać. Można podawać z jogurtowym sosem.
Peczak z pieczarkami
składniki na 2-3 porcje
- 1 filiżanka kaszy pęczak (po ugotowaniu 3-4 krotnie zwiększy soją objętość)
- 25 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki szczypioru posiekanego
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka jogurtu roślinnego lub mlecznego - można pominąć
przygotowanie
pęczak opłukać, zalać 1,3 lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 15-20 minut (najlepiej w garnku z podwójnym dnem - np. garnek do mleka). jeśli w trakcie gotowania kasza wyda nam się zbyt twarda, można dolać odrobinę wody (1-2 łyżki) i poczekać aż odparuje. kasza po ugotowaniu powinna być sucha i sypka.
pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. obraną cebulę pokroić w plasterki i najpierw podsmażyć na suchej patelni - aż stanie się przeźroczysta, potem dodać pieczarki i smażyć do ich zrumienienia. przyprawić i dodać jogurt i w miarę potrzeby wody. poddusić chwilkę.uduszone pieczarki wyłożyć na kaszę i posypać posiekanym szczypiorem.
Przepis na dżem pomarańczowy by makagigi
2kg wielkich pomaranczy
1kg jasnego trzcinowego cukru
sok z 2 cytryn
Pomarancze dokladnie myje i obieram. Miazsz rownie dokladnie pozbawiam bialych czesci (choc jesli jakas sie trafi to nie bedzie tragedii). W ten sposob z 2kg pomaranczy uzyskuje 1kg pomaranczowego miazszu wraz z sokiem. Pomaranczowa mase zasypuje cukrem.
1kg jasnego trzcinowego cukru
sok z 2 cytryn
Pomarancze dokladnie myje i obieram. Miazsz rownie dokladnie pozbawiam bialych czesci (choc jesli jakas sie trafi to nie bedzie tragedii). W ten sposob z 2kg pomaranczy uzyskuje 1kg pomaranczowego miazszu wraz z sokiem. Pomaranczowa mase zasypuje cukrem.
Uprzednio dokladnie wyszorowane skorki z 1
pomaranczy zalewam 1/2 litra wody, zagotowuje i gotuje 5 minut.
Odcedzam, studze i kroje w drobne paseczki. Pokrojona skorke dorzucam do
miazszu z cukrem, doprowadzialam do wrzenia i gotuje na srednim ogniu
20-30 minut. Studze i sprawdzam czy odpowiada mi konsystencja dzemu.
Dodaje sok z cytryny, dzem zagotowuje i przekladam do sloiczkow.
gęsty zimowy sos do makaronu na bazie cebuli i pieczarek i pomidorów ...
by Ela Ma
skład na 3-4 porcje
- 2 duże cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 2 - 3 duże pieczarki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomiodorów
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego zimno tłoczonego lub oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach, cząber
- makaron spaghetti lub bucatini
- kluszczanka do rozrzedzenia sosu
warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. mielimy ok.
30 sekund tak by były dość grubo usiekane. na patelni rozgrzewamy olej o
wrzucamy posiekane warzywa. dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 5
minut). dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki (można je
wcześniej zmiksować by szybciej się udusiły i połączyły z warzywami),
mieszamy i dalej dusimy z dodatkiem kluszczanki - jakieś 5 minut. w
międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem, chili i cząbrem. gdy wszystkie
smaki się połączą i sos ładnie zgęstnieje i zacznie błyszczeć wrzucamy
do niego ugotowany al dente makaron i wszystko mieszamy. wykładamy na
talerz. możemy dodać tartego twardego sera (np. parmezan).


No comments:
Post a Comment